Hírek

    Vannak az élet különböző dolgaira nyitottabb emberek és vannak kételkedőek, akik nehezebben fogadják el azokat az elveket, irányzatokat, amelyek a mi nyugati kultúránkban egyáltalán vagy kevésbé ismeretesek. Azonban az egészség megőrzéséhez, vagy akár a betegségből való felépüléshez a legtöbb ember olyasmit is megpróbál, amiben azelőtt egyáltalán nem, vagy kevésbé hitt.

    Amikor aztán működik ez a „dolog” és egyre jobban érzi magát tőle, akkor szinte biztos, hogy mindennapi tevékenységévé válik. Ilyen „harmonizáló” technika a jóga és a meditáció, amit napjainkban már nagyon sokan alkalmaznak a gondolatok folyamatos áramlásának, az állandó agyalásnak a megállítására.

    A meditációt bárki és bármikor elkezdheti, természetesen hamarosan rájövünk, hogy nem is olyan egyszerű a gondolatainknak megállj-t parancsolni, mert azok állandóan ide-oda cikáznak az elménkben. Ezek a felbukkanó gondolatok, színek, vagy akár illatok elterelik a meditációról a figyelmet és sok gyakorlat meg komoly erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy mégis megtaláljuk a belső békét, csendet, nyugalmat. Azonban van egy érdekes technika, amit ha tudatosan alkalmazunk, könnyebben fog menni a meditáció. Ez pedig a légzésünkre való odafigyelés.

    Természetesen ilyenkor is előjöhetnek különböző gondolatok, de ezeket tovább lehet engedni, nem görcsösen ellenállni nekik és akkor ahogy jöttek úgy el is tűnnek majd. A jóga mellett évezredek óta több kultúrában is alkalmazták a meditációt és most a nyugati ember is megtapasztalhatja mindkettő jótékony hatását.

    Author: karuna