Hatha jóga

  Hatha jóga – a test és a lélek feletti győzelem

   

  Hatha jóga – keletkezése, története

   

  Amikor jógára gondolunk, akkor önkéntelenül is a különféle – a gyakorlatlan ember számára nem, vagy csak nehezen kivitelezhető – testgyakorlatok jutnak eszünkbe. Ez az Európában legelterjedtebb jóga ösvénye a Hatha
  jóga. A Hatha jóga az aszánák (különféle jóga pózok) és pránájámák (légzőgyakorlatok), valamint kriják (tisztító gyakorlatok) összessége. Keletkezésének pontos idejét szinte lehetetlen meghatározni, mint, ahogy az indiai történelem eseményei is számos hiányosságot mutatnak, mivel a tárgyi leletek és az írásos emlékek is viszonylag ritkásak. Annyi bizonyos, hogy az Indus-völgyi civilizációhoz kapcsolhatók a legrégebbi feltárt leletek, amelyek a védikus kultúra létezéséről tanúskodnak. Egyik ilyen lelet, az Úr Sivát jógaülésben ábrázoló pecsétnyomó korát, amelynek idejét Kr.e. 3000-re teszik a kutatók.

   

   

  Hatha jóga, mint gyakorlati rendszer

  A tradicionális Hatha jóga egy összetett rendszer, a testgyakorlatok mellett, a mentális fejlődéssel is kiemelten foglalkozik, amihez a meditáció különböző fokait hívja segítségül. Egyszóval a test és a lélek fej-fej melletti fejlődéséről beszélhetünk, a nyugati ember ezzel szemben hajlamos a Hatha jógát csak testkultúrának, „edzésnek” felfogni. Holott ennél sokkal több!

  Nem csupán a fizikai testre nézve egészségmegőrző, tisztító gyakorlatokról van szó, hanem a megvilágosodás elérését is segíti, a Hatha jógának elsősorban a Rádzsa jóga gyakorlására való felkészítő szerepe volt a tanítványok körében. A Rádzsa jóga pedig kifejezetten a szellemi erő felébresztésére és erősítésére szolgáló jóga irányzat.

  A „ha” a napot, „tha” a holdat jelenti, ami önmagában is két ellentétes jelentéssel bíró szó, ezzel pedig az ellentétek levetkőzését, az egységre való törekvést kelti életre.

  A Hatha jóga gyakorlatokban a testi gyakorlatok kapják a nagyobb hangsúlyt, ezen keresztül befolyásolható a mentális része az embernek. Az aszánák, a pránájámák és a kriják alkalmazásával a fizikai test finomenergetikai részének fejlesztésében segít, ami maga után vonja mentális működésünk kiegyensúlyozottságát.

   

  Hatha jóga hatásai életünkre

  A Hatha jóga hatását szinte fölösleges leírni, mert igazából a szavak nem adják vissza, amit akár napokig is érezhet a jógát következetesen gyakorló ember: intenzív örömérzet, energiával való feltöltöttség, tisztább érzetek mind fizikai, mind mentális síkon, a teljesség érzete.

  Mindez a helyesen kivitelezett gyakorlatok során felszabadított nadik (energiacsatornák), az ebben gátak nélkül áramló prána (életenergia), és az így lebomló energetikai blokkok együttes jótékony következménye.