Meditáció

  Meditáció és jóga – ne válasszuk el egymástól

  Azok, akik a jógát gyakorolják egy idő után a tudatossággal, önmaguk megismerésével is el kezdenek foglalkozni, ehhez a meditáció egy olyan eszköz, ami a jógával karöltve sikeresen hozzájárul a mentális fejlődéshez, a mentális kiegyensúlyozottság eléréséhez. Míg a jóga a testben futó nadik felszabadításában, az érzelmi blokkok oldásában segít, a meditáció a lelki béke megtalálásában, a belsőnkre való koncentrálásban, az önmagunkkal való találkozásban.

  A meditációt bármikor el lehet kezdeni, és bárki megtanulhatja, igaz ugyan, hogy amikor nekikezdünk, elménkben ide-oda csapongnak a gondolatok, a megjelenő képek könnyen magukkal ragadják, és elterelik a meditációról a figyelmet, és komoly erőfeszítésbe kerül „megzabolázni” a képeket, hangokat, színeket és illatokat, hogy megtaláljuk a csendet, a békét, a nyugalmat.

  _MG_6505

  Ennek legegyszerűbb eszköze a légzésünkre való tudatos figyelés, a tudatos légzéssel, a ki és belégzés gördülékenységével az elme összes csapongó gondolata megnyugtatható. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a felbukkanó gondolatokat erővel el kell fojtani, hisz a meditációt az elengedés és a megengedés kettőssége alkotja. Ha elménk gondolatokat vetít belül elénk, akkor meg kell neki engedni azt, csupán ezt a gondolatsort kell fegyelmezve útjára engedni. Ha görcsösen arra gondolunk, hogy ne gondoljunk semmire, attól még a gondolatok ugyanúgy kitörésre várnak, és ez az erőlködés sikertelenné teszi a meditációt.

  A meditációt évezredek óta több kultúrában is alkalmazzák, most a nyugati ember számára is megadatott, hogy a jóga mellett ennek a se nem misztikus, se nem vallási „eszköznek” a jótékony hozadékát is megismerje, és önmaga javára fordítsa.

  Ezek a hatások a teljesség igénye nélkül:

  –          csökennő stressz, a légzésre való figyeléssel csökken a vérnyomásunk, megnyugszunk,

  –          élesedő elme, ami által hatékonyabban tudunk kommunikálni szeretteinkkel, vagy a munkahelyünkön,

  –          növekvő koncentrációs képesség,

  –          tudatos érzelmi életet élhetünk, a helyzeteknek megfelelően reagálva azokra,

  –          életünkben hamarabb rátalálunk a megoldásra,

  –          közelebb kerülünk saját magunkhoz, életfeladatunk megértéséhez.

  _MG_6469

  A meditációval egy teljesebb, boldogabb életet élhetünk, ha ehhez még a jóga következetes gyakorlása is társul, megteremthetjük a fizikai egészség és a mentális, lelki egyensúly teljes összhangját.