Hírek

  Sokszor szokták mondani, hogy az életünket adott esetben teljesen másként látjuk, mint a külső szemlélők. Ez természetesen igaz is, főleg ha figyelembe vesszük azokat az egyedi tényezőket, amelyek ezt a szemléletmódot befolyásolják.

  A vipassana meditáció épp ebben lehet nagy segítségére bárkinek, aki úgy szeretné látni az életét és a körülötte lévő eseményeket, ahogy azok valójában léteznek. A hétköznapokban az emberek sokszor feszültek, fáradtak, irigyek, s ezek az érzések egytől-egyik romolják a hétköznapokat és olyan tudatállapotba kényszerítik az embereket, amely negatív hatásokat eredményez.

  A vipassana meditáció gyakorlása során a tanuló megtanulja, hogyan képes levetkőzni ezeket a negatív érzéseket és gondolatokat, s hogyan képes a helyükben pozitív érzéseket helyezni. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a vipassana meditáció elsajátítása egyáltalán nem könnyű feladat. Ebben az esetben ugyanis a kitartás a legfontosabb.

  A tanulók szinte minden esetben fokozatosan jutnak el a legmagasabb szintekig, s egy-egy fokozatot átlépni egyáltalán nem egyszerű feladat. Kifejezetten nagy koncentrációra és odafigyelésre van szükség.

  Természetesen ehhez a vipassana meditáció kezdeti szakaszai is segítséget nyújtanak, így például a légzési gyakorlatok is, amelyek könnyedebbé és egyszerűbbé teszik a koncentrációt, s így az elme nem ugrál egyik gondolatról a másikra. Az említett meditációt érdemes a lehető legalaposabban elsajátítani, ugyanis hosszú távon kifejezetten fontos tényező lehet a kiegyensúlyozottabb életvitel megteremtésében!

  Author: karuna