Hírek

  A jóga a kezdők számára sok esetben bonyolultnak tűnhet. Számtalan mozdulat, méghozzá kötött sorrendben, s mindeközben a légzésre is figyelni kell stb. Nem kérdéses, hogy nem egyszerű feladat a jógát elsajátítani, s nincs ez másként a hatha jóga gyakorlatok kapcsán sem. Természetesen a kezdőkben felmerül a kérdés, hogy szükséges-e egy oktató ahhoz, hogy a hatha jóga gyakorlatok valóban hatékonyan kerüljenek elsajátításra.

  Ez minden esetben kulcsfontosságú kérdés, ami számtalan egyéb kérdés kapuját is megnyitja. Fontos tudni, hogy a hatha jóga gyakorlatok – még ha a legnépszerűbbek közé is tartoznak – kifejezetten nagy figyelmet és nem utolsó sorban pontos „munkavégzést” igényelnek. Ahhoz pedig, hogy a pontosság valósággá váljon, szükség van egyfajta kontrollra.

  Ezt a kontrollt pedig értelemszerűen csak egy olyan tapasztalt oktató képes megadni, aki a diák minden mozdulatát figyeli, s ha kell útközben kijavítja. Nem kérdéses tehát, hogy a hatha jóga gyakorlatok a leghatékonyabban csak oktatóval sajátíthatóak el.

  Ez persze nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy a diák különféle oktatóvideókból próbálja meg elsajátítani ezt a mozgáskultúrát. Ugyanakkor ez utóbbi esetben tisztában kell lennie azzal, hogy bizonyos gyakorlatokat nagy eséllyel helytelenül fog majd elsajátítani, s így végső soron nem fogja tudni száz százalékban kihasználni mindazt, amit a jóga nyújtani képes.

  Összességében tehát elmondható, hogy a legjobb lehetőség, ha oktató segítségével tanuljuk meg a jóga gyakorlatok alapvető mozdulatait, ugyanis így számtalan hibalehetőséget kiszűrűnk a mozgásból, ami hosszú távon fontos tényező lehet, a további fejlődés útján.

  Author: karuna