Hírek

    Amikor valakiben felmerül a vágy a jóga iránt, kutakodni kezd, hogy melyik típus lenne számára a legmegfelelőbb. Amennyiben gyerekcipőben járunk az irányzatokat illetően, érdemes olyan ágazatával kezdeni, amelyiknek a középpontját a test és az ászanák gyakorlása képezi.

    Ez a Hatha jóga, ami a különböző testhelyzetekre helyezi a hangsúlyt. Természetesen itt szó sincs egyoldalúságról, ugyanis a különböző ászanák végzése közben, lelkileg is részünk lesz „gyakorlásokban”, fejlődésben. A Hatha jóga a legideálisabb a kezdők számára, mert általában bemelegítő gyakorlatokkal kezdődik, előbb álló pózokkal, utána talajon végző gyakorlatokkal folytatódik és valamilyen relaxációval fejeződik be. A Hatha jóga először az alapszintű testtartásokkal ismertet meg.

    Azok pontos kivitelezése, kitartása és a megfelelő légzés a legfőbb „feladatunk”, a befelé figyelés mellett. Azonban bármennyire is a testünkkel függ össze a Hatha jóga, gyakorlása során megismerkedünk saját, belső és rejtett énünkkel, erőinkkel. A fejlődés egy csodálatos út, ami természetesen, egyéntől függ, hiszen mindenki más-más tempóban halad. Azonban, soha ne legyünk türelmetlenek, mert ez az érzés a Hatha jóga ellensége lehet. Szeretettel, nyugodtsággal és főként türelemmel álljunk hozzá az ászanákhoz!

    Figyeljük és értékeljük az apró fejlődéseket is! Sokan az első jóga órán döbbenek rá arra, hogy mennyire merev a testük. Ez a felismerés ne csüggesszen el senkit, hanem ellenkezőleg, motiváljon mindenkit arra, hogy fejlődés érdekében minél nagyobb odaadással és figyelemmel végezze a különböző gyakorlatokat!

    Author: karuna