Hírek

    Mindnyájan vágyunk arra, hogy egészségesen, békében, harmóniában éljünk önmagunkkal és a világgal. A jóga célját többféleképpen magyarázzák, azonban mindennapi gyakorlása jó közérzetet teremt, javítja az egészségi állapotot, szellemi megtisztulást hoz, egyszóval pozitív hatással van az élet minden területére. A legtöbb embernek, amikor a jógáról hall, különféle testgyakorlatok jutnak eszébe.

    Európában a legismertebb és legelterjedtebb a Hatha jóga, ami tulajdonképpen egy teljes rendszer, hiszen a különböző testgyakorlatok mellett, jelentős szerepet kap a mentális tréning, vagyis a meditáció különböző fokai is. A nyugati világban sokan a Hatha jógát egyfajta testkultúrának tekintik, holott ez sokkal több annál, hiszen a tisztító gyakorlatokon kívül, amelyeknek egészségmegőrző hatásuk van a fizikai testre, segíti a megvilágosodás elérését is.

    Lényegében a Hatha jógát arra fejlesztették ki, hogy a gyakorlása által a tanítványok felkészüljenek a Rádzsa jóga gyakorlására. Sajnos nagyon sok nyugati ember csupán a belőle kiszakított testgyakorlatokat végzik egészségmegőrzés céljából, holott sokkal többről van szó, vagyis a test és a lélek egyidejű fejlődéséről. Mivel a testi gyakorlatokon keresztül befolyásolható az ember mentális része, ezért a Hatha jóga gyakorlatokban az előbbieken van a főbb hangsúly. Ezek a gyakorlatok hatással vannak és fejlesztik a fizikai test finomenergetikai részét, ezáltal kiegyensúlyozottabb lesz a mentális működés is. A Hatha jógát következetesen gyakorló személy feltöltődik energiával, örömérzet járja át, valamint tisztábbak lesznek az érzetek úgy mentális, mint fizikai síkon.

    Author: karuna