Hírek

    Mindenkinek az életében eljön az a pillanat, amikor eltöpreng egy igen fontos kérdésen: ki vagyok én? Nem elég feltenni a kérdést, hanem fontos vágyódást és késztetést is érezni kell a belső út iránt. A történelem során, akiknek sikerült „megvilágosodniuk” elhatározták, hogy „hirdetni” kezdik a titokzatosnak vélt belső utat.

    Számos szemlélet alakult ki, amelyek egy csokorba kötve a jógát eredményezik. A Hatha jóga is az egyik „virágszál” a csokorból. A különböző jógatípusok csak kiindulási pontjukban térnek el egymástól. A cél egyet jelent, ami nem más, mint a kiteljesedett önismeret. Legtöbben tévesen, a Hatha jóga gyakorlásának eredményeit kizárólag a testi egészséggel kötik össze. Amint több információt szerzünk a jógáról és saját tapasztalatokat is begyűjtünk, a gyakorlása által eljutunk arra a csodálatos felismerésre, hogy a Hatha jóga is több részből tevődik össze.

    Az igaz, hogy a Hatha jóga kiindulási pontja a test, mégsem szabad korlátozzuk hatásait csupán erre a szintre. A Hatha jóga 3 részből áll, amelyek együttesen alkotják a tökéletes egészet. Ezek a következők: ászanák, légzésszabályozás és öntudatvezetés. Ezt a hármat nem tudjuk szétválasztani egymástól.

    Tőlünk függ, hogy mennyire vagyunk tudatában ennek az egységnek. Az ászanák testtartásokat jelentenek, amelyek gyógyító erővel bírnak. Amennyiben nem vagyunk jártasak a jógában, érdemes képzett oktatók segítségét igényelni ahhoz, hogy kívánt eredményeket érjünk el, a megfelelő testtartásokkal és légző-gyakorlatok segítségével. Az öntudatvezetés csakis tőlünk függ, a mikéntjére mi magunk fogunk rájönni a gyakorlás által.

    Author: karuna