Hírek

    Mondhatjuk, hogy ma már nincs olyan ember, aki ne hallott volna a jóga szóról. A hétköznapi nyelvhasználatban is helyet kap a jóga gyakorlatok kifejezés. Ahány ember, szinte annyi értelmezése van ennek az egyszerű, mégis sokat rejtő kifejezésnek. Van, aki egyszerű indiai tornának tekinti, míg mások elvont, ezoterikus dologként értelmezik. Sokan, tévesen azt hiszik, hogy a szöges ágyon való fekvés és a törött üvegnyelés jelenti a jógát.

    A jóga gyakorlatok múltja az ősidőkig nyúlik vissza, hiszen az embereket mindig érdekelte az egészség és az élet meghosszabbítása. Érdemes ez ügyben tanulmányozni Patandzsali Jóga-szútra könyvét, ahol megtalálhatjuk a jóga gyakorlatok valódi lényegét is. A kontroll és az irányítás fontosnak bizonyul, amit egy jóga gyakorló sem hagyhat ki. Abban az időben sem volt mindenkinek elegendő pénze az orvosi ellátásokra.

    Ezt Patandzsali is jól tudta és éppen ebből az okból kifolyólag, olyan elemeket épített be a jógába, ami gyógyító és salaktalanító hatással bír. Természetesen a jóga gyakorlatok varázsát a legjobban egy kellő tudással rendelkező szakképzett oktató tudja megmutatni. Az oktató és a diák közötti kapcsolat nagyon fontosnak bizonyul, erre a régmúlt időkben is láthattunk példákat. Ugyanis régen sok diák a mesteréhez költözött a „beavatási” időre azért, hogy maximálisan el tudja sajátítani az átadott tudást. Ma már másképp áll a helyzet, de attól ugyanolyan eredményeket érhetünk el, mint elődeink. A siker nem a bonyolult jóga gyakorlatok elsajátítását jelenti, hanem a különböző ászanákkal való személyes és mély kapcsolat kialakítását.

    Author: karuna