Hírek

    Rengeteg mozgásforma alapszik a jóga elemeire. Ilyen, a német Joseph Hubertus Pilates által kifejlesztett nagyszerű mozgásforma, ami napjainkban egyszerűen csak a Pilates néven ismert. Azért annyira hiteles ez a mozgásforma, mert Joseph az első világháború idején szerezte csodálatos eredményeit a honfitársai tornáztatásával. Saját magán és a többi katonán látta a javulást, amit a jól összeállított gyakorlatok eredményeztek.

    A Pilates módszer különös figyelmet szentel a gerincoszlopra. Joseph szerint egy ember annyi idős amilyen állapotú a gerince. A tehermentesítés és a minden oldalból való megtartás biztosítja a gerinc egészségét. A megfelelő testtartásban végzett gyakorlatok „szimmetrikus” fejlődéshez vezetnek és az egészséges gerinc harmonikus testet eredményez. A J.H.Pilates által kifejlesztett mozgásforma azt az érzetet keltheti, hogy a keleti és nyugati világ mozgásformája olvad össze.

    A két szélsőség találkozik, vagyis a nyugati dinamikus mozgásritmika és a passzív jóga ászanák között megszületik az a csodálatos egyensúly és átmenet, amit ma Pilatesnek nevezünk. Ahogyan a jóga, úgy a Pilates is a koncentráláson alapszik. Az összpontosításunk és a maximális figyelmünk nélkül nem érjük el a kívánt hatásokat. Éppen emiatt, a Pilatest a kontroll művészetének is nevezik.

    Az a csodálatos, hogy szinte bármikor és bárki elkezdheti, akárcsak a jógát. Idősek, fiatalok, várandósak és anyukák számára egyaránt ajánlott ez a mozgásforma. Ízületet kímélő elemeket tartalmaz, amelyek kiválóak az idősebbek számára. Ugyanakkor a nők rendbe hozhatják vele meggyengült medencezáró izmaikat is.

    Author: karuna