Hírek

    Kisebb-nagyobb mértékben már mindenki tapasztalta a mozgás jótékony hatásait és egyre többen járnak el jóga órákra, vagy otthon gyakorolják a különböző aszánákat. Az egészség útján elindulva, érdemes egy olyan jógával kezdeni, aminek a kiindulópontja a test. Ez pedig nem más, mint a Hatha jóga. A „ha” a pozitív áramot képviseli és Napot jelent, míg a „tha” a negatív áramot jelöli és Holdat jelent, míg a jóga szó összekapcsolást jelent. A Hatha jóga tehát a pozitív és negatív energiák harmóniáját, összekapcsolását jelenti.

    Ezek a jelentések rámutatnak a test és a lélek közötti kapcsolatra is. Kiemelendő az, hogy lelkünk megérzi testünk állapotát és az, hogy lelkünkben semmi olyan nem történik amire ne reagálna, válaszolna a testünk.

    A Hatha jóga csodálatra méltó, mert egészségessé teszi az embert egészében véve, testével és lelkével együtt. Az emberek életében állandóan jelen vannak a szélsőséges meglátások, felfogások, gondolkodásmódok, főleg az egészség terén. Így vannak olyan személyek, akik mindent képesek megtenni egészségükért, míg mások egyszerűen nem tőrödnek vele.

    Olyanok is akadnak, akik csak a lélek egészségét óvják, babusgatják és egyre nő azok tábora is, akik kizárólag a testükkel foglalkoznak. Ha magunkba nézünk, de mellette a környezetünkre is figyelünk, akkor láthatjuk, hogy mindenki ér el kisebb-nagyobb eredményeket ezeken a végletes utakon, de előbb-utóbb kudarcot vallanak. Ezért nagyszerű a Hatha jóga, mert kizárja a szélsőségeket, bár a testből indul ki az egész, mégis csupa lelkiséggel van töltve. Segít szembenézni önmagunkkal, hozzájárul testünk, lelkünk megismeréséhez a harmónia kialakítás révén.

    Author: karuna