Hírek

  A jóga kétségtelenül az egyik legelterjedtebb mozgásfajta, ami nemcsak a testet, de a lelket is felüdíti, így harmóniát visz a hétköznapokba. Szinte a világ összes pontján ismert és a hétköznapokban is gyakran használt mozgáskultúra, ami minden szempontból ideálisnak mondható.

  Nem kérdéses tehát, hogy egyre több ember ismeri a jógához tartozó kifejezéseket is, viszont az asram jóga sokak számára ismeretlen fogalom lehet. Az asram egy szanszkrit eredetű kifejezés, ami lényegében menedékhelyet jelent.

  Ebben az esetben persze nem kizárólag egy fizikailag látható és megfogható menedékhelyre gondoljunk, hanem egy olyan helyre, ami az emberi lélek számára is menedéket jelent. Az asram jóga azon utazók számára jelent kiváló lehetőséget, akik a szürke és túlzsúfolt hétköznapoktól menekülve, meg kívánják tisztítani elméjüket.

  A történelem során számtalan asram segítette az utazókat, Indiától elkezdve, egészen az egykori Görögországig és ez ma sincs másként. Az asram jóga egy speciális helyzet, amikor a tanítványok a Guru köré gyűlnek, meditálnak és a jóga mellett, különféle spirituális tevékenységeket végeznek.

  Lényegében ezt az állapotot nevezzük asramnak, ahol rendszerint szigorú szabályok szerint zajlanak az fent említett tevékenységek. Az asram jóga elzárt környezetben, tökéletes csendben zajlik, ahol a tanítványok minden zavaró tényező nélkül végezhetik a szertartások egyes részleteit.

  Nem kérdéses tehát, hogy egy kifejezetten érdekes területről van szó, amit a jógában kevésbé jártas embereknek mindenképp érdemes megismerniük.

  Author: karuna