Hírek

    Szinte nincs olyan ember a Földön, aki ne hallott volna valamit a jóga fogalmáról. Napjainkban egyre többen figyelnek fel a keleti tanításokra, irányzatokra. A jóga kezdőknek is ajánlott, főleg azok számára, akik némi vonzalmat éreznek az ászanák és a keleti kultúra iránt.

    Egy olyan lényeges különbség van a jóga és a többi mozgásforma között, ami arra késztet, hogy figyeljünk a bensőnk felé is a gyakorláskor. A zene a lélek és elme megnyugtatója, ezért nem veszi el a figyelmünket a gyakorlatokról. Az oktató nem „hangoskodik”, hanem lágy hangon vezet végig a különböző gyakorlatokon. Természetesen a jóga kezdőknek kevésbé terhelő gyakorlatsorokat tartalmaz. Elsőre sokan azt hiszik, hogy a legtöbb gyakorlatot nagyon könnyű véghezvinni, ezért a jóga kezdőknek az első órákon némi csalódást is okozhat, hiszen sokan rájönnek arra, hogy mennyire „rozsdás” a testük és milyen nehezen mennek a nyújtások. Amennyiben meg van a kellő akarat és kitartás, a jóga kezdőknek nem veszi el a kedvét a kezdetleges „sikertelenségek” miatt.

    Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a lényeg nem a minél komplikáltabb ászanák végrehajtásán van, minél rövidebb idő alatt, hanem az önmagunk megismerésén és a gyakorlattal való személyes és mély kapcsolat kialakításán. A jóga kezdőknek, elsőre csupán a testmozgásokat jelentheti, pedig ennél sokkal többről van szó. Szinte minden jóga órán a zárást, relaxáció vagy meditáció képezi, egyes helyeken mantraénekléssel kombinálva. Mivel számos ágazata van, különböznek az egyes elemek is. De a legtöbb ászana szinte mindegyikben megtalálható. A jóga minden szorgalmas és kitartó gyakorlónak testi és lelki fejlődést ígér.

    Author: karuna