Hírek

    Egészségünk megőrzése számtalan módszerrel lehetséges. Egy ilyen metódus a meditáció is, amit sokan csak összetévesztenek a relaxálással. A meditáció gyakorlása kihat az egész szervezetünkre. Mint minden egyéb, ami az emberi aggyal, a génekkel és az elmével kapcsolatos, a meditáció is felkeltette a tudósok és kutatók érdeklődését. Ma már a pozitív hatásokat tudományos bizonyítékok támasztják alá.

    Olyan eredményekre jutottak a kutatók, hogy a meditáció sejtszinten és génszinten is befolyásoló tényező lehet, aminek következtében a telomeráz enzim szintje is képes jó irányba módosulni. Miért is fontos ennek az enzimnek a működése? Azért, mert folyamatosan azon fáradozik, hogy újrateremtse a telomérákat, amelyek a kromoszómák végén lévő védőburkocskák. Ugyanis ezek állandóan gyengülnek a számos sejtosztódás miatt és egy idő után elfogynak, amikor is bekövetkezik a sejt elpusztulása.

    Amennyiben ez az enzimműködés megfelelő, akkor lassul a sejtek genetikai anyagának az öregedése és a megsemmisülése. Tehát a sejt tovább fog élni és megfiatalodik a hiányzó részek utánpótlásától. Azt már szinte mindenki tudja, hogy a huzamosabb ideig tartó stressz komoly testi elváltozásokhoz vezethet, ilyen például a telomeráz enzim aktivitásának csökkenése is. A fent leírtak ismeretében érthető, hogy ez miért jelent gondot.

    A meditáció segítségével kitolhatjuk a sejtek öregedését és pusztulását. Természetesen mindez nem direkt módón történik, ugyanis a meditáció gyakorlása közben nem a sejtjeinkre koncentrálunk, hanem általa az a célunk, hogy egy nyugodt, békés és felemelő állapotot érjünk el. Ennek hatására fizikai és lelki szinten is csodálatos változások jönnek létre az emberben.

    Author: karuna