Hírek

    Keletről rengeteg dicséretre méltó, régóta alkalmazott „tudás” érkezett a nyugati emberhez. Ilyen például a nyugtató és elcsendesítő hatású meditáció, vagy az erősítő, egészséget megteremtő és megőrző Hatha jóga. Azonban van, aki nagyon szkeptikus és igen nehezen tudja elfogadni az újat, a távolról, más kultúrából érkező tanításokat.

    Nem feltétlenül jó, ha mereven ragaszkodunk bizonyos dogmákhoz, hiszen nagyon sok esetben a nyitottságnak köszönhető, hogy változás áll be egy ember életébe. A legbiztosabb és a legmeggyőzőbb az, ha mi magunk teszteljük le és „saját bőrünkön” tapasztaljuk meg szervezetünkre gyakorolt hatásait a különböző technikáknak. Ezekben is segít a Hatha jóga és a meditáció, persze ha gyakoroljuk és szánunk időt önmagunkra ebben a rohanó világban.

    Sokan ismerik a meditáció szót, hallottak különböző vizualizációs módszerekről, azonban, ha nem gyakorolták ezeket, nem lehet semmi tapasztalatuk ezen a téren. Egészségünk megőrzése vagy helyreállítása nagyon sok tényezőtől függ, hiszen a külső, fizikai (táplálkozás, pihenés, mozgás) mellett nagyon fontos a lelki, szellemi harmónia, békesség is.

    A meditáció és a Hatha jóga gyakorlásával nagyon sokat segíthetünk magunkon minden téren. A meditáció és a jóga kulcsfontosságú közös eleme a légzés, persze a légzés amúgy is nélkülözhetetlen, de ebben a két esetben a megfigyelésen van a hangsúly. A meditáció az elcsendesedést váltja ki, ami kezdetben nehézkés, mivel állandóan rengeteg gondolat kavarog a fejünkben, amelyek nem engednek „pihenni”. A Hatha jógázás segít ebben is, de a legkézenfekvőbb „trükk” az a légzésünkre való figyelés, amivel előbb-utóbb sikerül legyőznünk a gondolat viharait és eljutunk az igazi relaxációhoz.

    Author: karuna